Strefa Drób

Zastosowanie witaminy C

Anna Wilkanowska¹,²

¹ Uniwersytet w Molise (Włochy)

² Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 


Witaminy to grupa związków niezbędnych w ilościach śladowych do normalnego wzrostu i rozwoju, która musi zazwyczaj być dostarczana do organizmu z zewnątrz. Substancje te pełnią w organizmie rozliczne funkcje: (1) jako koenzymy lub ich prekursory (niacyna, tiamina), (2) biorące udział w procesach widzenia (witamina A), (3) jako składniki systemu obrony organizmu przed negatywnym wpływem reaktywnych form tlenu (np. witamina C, E) czy też (4) czynniki zaangażowane w proces regulacji genetycznej (kwas foliowy, witamina B₁₂). Zasadniczym kryterium klasyfikacji witamin jest rozpuszczalność tych związków w wodzie lub tłuszczach. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należy witamina C. Jest ona niezwykle ważna do prawidłowego funkcjonowania organizmu zwierzęcego.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.