Jak ograniczyć wpływ stresu cieplnego na drób i zapobiec utracie wydajności w okresie letnim?

Jennifer Maurin; Pancosma XTRACT® Product Manager

Marcin Korczyński; Technical Manager Pancosma

Jak ograniczyć wpływ stresu cieplnego na drób i zapobiec utracie wydajności w okresie letnim? 
Ocenia się, że połowa ptaków hodowanych na całym świecie cierpi z powodu stresu cieplnego w okresie letnim. Pierwsze widoczne oznaki problemu to zwiększenie spożycia wody. Niedawno przeprowadzone badania wykazały również, że podwyższona temperatura ma także wpływ na strukturę jelit i ich przepuszczalność. Ograniczone spożycie paszy oraz pogorszona integralność i funkcjonowanie jelit skutkują zmniejszonym pobraniem energii oraz dyskomfortem zwierząt. Prowadzi to do obniżenia produkcyjności drobiu w okresie letnim. Niezbędne jest kontrolowanie temperatury wewnątrz budynku, lecz sam monitoring może nie wystarczyć w przypadku nagłych lub nadmiernych zmian temperatury. Zarządzanie temperaturą może zatem być aktywnie wspierane strategiami naturalnego odżywczego żywienia.

Zaloguj się, aby zobaczyć.