Strefa Drób

Hodowca Drobiu 10/2017

Wymagania dotyczące witaminy D podczas narażenia na kokcydia

PROHEALTH



Zdrowie kośćca szybko rosnących brojlerów jest istotną sprawą, która wpływa na dobrostan brojlerów i rentowność fermy. Z żywieniowego punktu widzenia, suplementacja witaminy D jest kluczowa dla poprawy wykorzystania wapnia i fosforu w organizmie ptaka oraz integralności szkieletu. Ze zwiększonego poziomu witaminy D mogą wynikać dodatkowe korzyści, takie jak poprawa wydajności i wykorzystania paszy.

Immunosupresja u drobiu

Agnieszka Wilczek-Jagiełło



Działanie układu immunologicznego polega na ochronie organizmu przed rozwojem chorób zakaźnych. Immunosupresja jest stanem, w którym funkcje układu immunologicznego zostają zredukowane. O immunosupresji można powiedzieć, że nie jest chorobą, a syndromem czyli zespołem negatywnych objawów związanych z obniżoną odpornością organizmu.

Związek między żywieniem w czasie wychowu nieśności kurek utrzymywanych w klatkach lub na ściółce

Alina Rachwał, Poznań

Żywienie rosnących ptaków ma na celu zapewnienie prawidłowego wzrostu i dobrego wyrównania masy ciała w stadzie, a w końcowej fazie wychowu – przygotowanie kurek do nieśności. Należy pamiętać, że w głównej mierze od żywienia w okresie wychowu zależy późniejsza kondycja i produkcja niosek. Ponadto prawidłowo żywione kurczęta charakteryzuje większa odporność na choroby i brak objawów niedoborów, głównie witaminowych. W okresie wychowu ptaki wymagają paszy o dużej wartości odżywczej przede wszystkim ze względu na intensywny wzrost, ale również z uwagi na wysiłek organizmu związany ze wzrostem piór.

Włókno w żywieniu drobiu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



Utrzymanie drobiu w optymalnej kondycji należy do najważniejszych zadań hodowców. Kondycja jest jednocześnie odzwierciedleniem warunków utrzymywania oraz stanu odżywienia. Odpowiednie żywienie drobiu pokrywa zapotrzebowanie ptaków na składniki pokarmowe spełniające ważną rolę w procesie wzrostu, utrzymania homeostazy, czy w przemianach metabolicznych zachodzących w organizmie zwierząt. Charakteryzując materiał paszowy, najczęściej wykorzystujemy następujące parametry: zawartość wody (lub suchej masy w paszy), zawartość białka ogólnego, włókna surowego, tłuszczu surowego (ekstraktu eterowego), zawartości związków bezazotowych wyciągowych oraz popiołu surowego. Szczególne znaczenie w żywieniu ptaków ma włókno, czyli węglowodany strukturalne.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.