Strefa Drób

Hałas wokół jajka

Stanisław Węzyk, Ryszard Gilewski, Avicons



Nie przebrzmiały jeszcze echa Światowego Dnia Jaja (13.10.2017r.), obchodzonego skromnie w Polsce jedynie przez SGGW i Polski Oddział Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej, a już wznowiono ogólnonarodową dyskusję, nad znaczeniem jakości odżywczej i terapeutycznej jaj dla ludzi na całym świecie, mierzonej w różny sposób, zarówno w celach komercyjnych, jak badawczych. Jak się okazuje, w Polsce, która jest „europejskim tygrysem” w produkcji i eksporcie jaj, na ich temat mają najwięcej do powiedzenia – szczególnie w mediach – kuchenni celebryci. Ostatnio podniósł się hałas wokół ceny jaj, która wzrosła w ostatnim półroczu o 15-17% i pesymiści przewidują, że na świecie w ogóle zabraknie jaj. Rodzimi patrioci mają pretensje do krajowych producentów, że ci wolą kierować jaja na droższe rynki Europy niż do tańszych, polskich sieci handlowych.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy