Strefa Drób

Hodowca Drobiu 1/2018

Skutki różnych poziomów wapnia w paszy dla kur nieśnych

Alina Rachwał; Poznań


Intensyfikacja chowu kur zmusiła hodowców do dostarczania im wszystkich związków mineralnych w paszy. Wapń ma dla niosek szczególne znaczenie, bowiem skorupa jaja zawiera około 5,5 g związków mineralnych, w czym węglan wapnia stanowi 98%. Zawartość tego składnika w paszach na ogół nie przekracza 3 g w 1 kg, podczas gdy nioska potrzebuje 10-krotnie wyższego jego stężenia. Dostarczenie odpowiedniej ilości wapnia jest zatem warunkiem dobrej nieśności. Z drugiej strony, trzeba od razu zwrócić uwagę, że podawanie wapnia w nadmiarze jest bardzo szkodliwe, ponieważ obniża spożycie paszy, zawartość energii w dawce, pogarsza strawność tłuszczu i utrudnia przyswajanie cynku.

Suplementacja L-argininą pozwala uzyskać znacznie lepsze wyniki zootechniczne i parametry tuszki u brojlerów

We współczesnych metodach żywienia coraz częściej podkreśla się rolę utrzymania białka surowego (CP) na niskim poziomie, co pośrednio związane jest z rosnącymi obawami przed negatywnym wpływem chowu zwierząt na środowisko naturalne. Coraz ważniejsze staje się zatem wykorzystanie aminokwasów w wolnej formie, co z kolei pozwala na zachowanie wymogów produkcji i chowu brojlerów. Co więcej zapobiega to spadkowi wydajności chowu. Aktualne informacje dotyczące optymalnego zastosowania aminokwasów pozwalają uniknąć nadmiernej lub niedostatecznej ich suplementacji w mieszankach paszowych.

Wpływ liweksów na wzrost produkcyjności kur niosek

Henryk Maciołek, Monika Białek; SITR Piotrków Tryb.


Intensyfikacja produkcji drobiarskiej, uwarunkowana jest między innymi wzrostem spożycia białka zwierzęcego. Wzrastające zapotrzebowanie światowe na ilościowe i jakościowe oraz bezpieczne artykuły żywnościowe pochodzenia drobiowego spowodowało konieczność stosowania nowoczesnych oraz bezpiecznych metod w chowie i hodowli kur nieśnych, uwzględniając i wdrażając dorobek naukowy w tym przede wszystkim w zakresie postępu genetycznego, bioasekuracji, prewencji i profilaktyki weterynaryjnej, żywienia, poprawy czynników środowiska oraz rozwiązań technologicznych chowu kur niosek. Dlatego też w miarę wprowadzania nowoczesnych technologii w produkcji drobiarskiej pojawiają się nowe zagadnienia związane ze specjalizacją produkcji asortymentów drobiarskich.

Znaczenie enzymu fitazy w żywieniu drobiu

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS


Powszechnie stosowana w chowie zwierząt gospodarskich, a szczególnie młodego drobiu i świń – fitaza, należy do enzymów, które są białkami o katalitycznych właściwościach, regulującymi życiowe procesy organizmów. Prawie wszystkie pasze roślinne zawierają fitazę o różnej aktywności, przy czym najwyższą wyróżnia się żyto, pszenica i otręby pszenne, a najniższą – owies, kukurydza i groch.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.