Bobik i groch w żywieniu kur niosek

Zuzanna Wiśniewska, Marcin Hejdysz; Katedra Żywienia Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


W ostatnich latach zainteresowanie uprawą roślin strączkowych należących do rodziny bobowatych (Fabaceae L.) wzrosło. W 2010 roku powierzchnia upraw roślin strączkowych pastewnych wynosiła jedynie 125 932 ha, ze zbiorem 2 681 474 dt przy średnim plonowaniu 21,3 dt z 1 ha. W kolejnych latach powierzchnia upraw sukcesywnie się zwiększała osiągając w 2016 roku areał 226 385 ha, ze zbiorami wynoszącymi 4 578 676 dt przy średnim plonowaniu 20,2 dt na hektar (GUS). Na przestrzeni lat bazując na informacjach Głównego Urzędu Statystycznego można zaobserwować rokroczny wzrost zbiorów roślin strączkowych z przeznaczeniem na wytwór pasz. W roku 2012 zbiory te wyniosły 282, 8 tys. ton, natomiast w 2016 roku 613, 1 tys. ton.

Zaloguj się, aby zobaczyć.