Bobik i groch w żywieniu kurcząt brojlerów

Zuzanna Wiśniewska, Marcin Hejdysz, Anita Zaworska; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


W ostatnich latach zainteresowanie krajowymi źródłami białka znacznie wzrosło. Wieloletnie Projekty Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przeprowadzane przez przedstawicieli krajowych uniwersytetów mają na celu dokonanie monitoringu odmian roślin bobowatych oraz oznaczanie ich przydatności żywieniowej dla zwierząt monogastrycznych, w tym drobiu. Działania te między innymi mają umożliwić zminimalizowanie udziału importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS) w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Krajowymi wysokobiałkowymi komponentami, które mogą być wprowadzone do mieszanek pełnoporcjowych zwierząt monogastrycznych, ograniczając tym samym udział PŚS w dawkach dla drobiu i świń jest śruta z nasion bobiku i grochu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.