Strefa Drób

Hodowca Drobiu 6/2018

Dieta bogata w witaminy miarą sukcesu produkcyjnego

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 



Witaminy z chemicznego punktu widzenia należą do kategorii związków organicznych, pełniących funkcje regulatorowe, antyoksydacyjne oraz hormonalne. Związki te stanowią bazę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy nie tylko wpływają bezpośrednio na szereg procesów, są również biokatalizatorami wspomagając wiele reakcji fizykochemicznych w organizmie. Ich niedobór może stanowić istotny problem dla zachowania zdrowia stada.

Zagrożenia w końcowym tuczu brojlerów

Wojciech Kozdruń, Hanna Czekaj; Zakład Chorób Drobiu, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy


Encefalomalacja

Stan ten jest spowodowany niedoborem witaminy E. Występuje u kurcząt w wieku 2-8 tygodni. Wśród objawów klinicznych widoczna jest niechęć do poruszania się, sztywna postawa, częściowa utrata apetytu, apatia, niezborność ruchowa, drgawki, porażenie skrzydeł. Podczas badania anatomopatologicznego widoczne są wybroczyny w móżdżku, wybroczyny na oponach mózgowych, obrzęk i zwyrodnienie móżdżku. 

Jak ograniczyć dysbakteriozę i niestrawności?

dr inż. Robert Burek


Przewód pokarmowy zwierząt, w tym również drobiu jest złożonym i dynamicznym ekosystemem mikroorganizmów, takich jak pierwotniaki, bakterie, grzyby, drożdże i wirusy. Występują one zarówno w świetle jelita i na powierzchni śluzówki wszystkich odcinków przewodu pokarmowego. Ze względu na ich interakcje z organizmem gospodarza, można je zaliczyć do jednej z trzech kategorii: komensale, symbionty i patogeny. 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.