Probiotyki i dodatki ziołowe jako sposób na produkcję drobiu bez antybiotyków

Teresa Skiba, Magdalena Dymek; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu



Wprowadzenie zakazu stosowania w paszach dla drobiu (oraz innych gatunków zwierząt konsumpcyjnych) antybiotykowych stymulatorów wzrostu, spowodowało, że zabiegi żywieniowe są ukierunkowane na zachowanie właściwej równowagi mikrobiologicznej w przewodzie pokarmowym zwierząt. Wycofanie antybiotyków z żywienia drobiu wymaga modyfikacji (poprawy) warunków utrzymania ptaków, zwiększenia czystości pasz oraz zmian w programie żywienia. Eksperci UE obok argumentów natury weterynaryjnej i medycznej, brali również pod uwagę uzyskany dzięki temu atrybut większej atrakcyjności dla konsumentów mięsa drobiowego. Powstają coraz bardziej wyspecjalizowane dodatki paszowe, które dzięki swoim właściwościom zdrowotnym doskonale zastępują antybiotyki. 

Zaloguj się, aby zobaczyć.