Archiwum
Probiotyki i dodatki ziołowe jako sposób na produkcję drobiu bez antybiotyków
Teresa Skiba, Magdalena Dymek; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wprowadzenie zakazu stosowania w paszach dla drobiu (oraz innych gatunków zwierząt konsumpcyjnych) antybiotykowych stymulatorów wzrostu, spowodowało, że zabiegi żywieniowe są ukierunkowane na zachowanie właściwej równowagi mikrobiologicznej w przewodzie pokarmowym zwierząt. Wycofanie antybiotyków z żywienia drobiu wymaga modyfikacji (poprawy) warunków utrzymania ptaków, zwiększenia czystości pasz oraz zmian w programie żywienia. Eksperci UE obok argumentów natury weterynaryjnej i medycznej, brali również pod uwagę uzyskany dzięki temu atrybut większej atrakcyjności dla konsumentów mięsa drobiowego. Powstają coraz bardziej wyspecjalizowane dodatki paszowe, które dzięki swoim właściwościom zdrowotnym doskonale zastępują antybiotyki.