Antyżywieniowe działanie NSP

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt


Najpopularniejszym komponentem stosowanym w żywieniu drobiu jest bez wątpienia ziarno zbóż. Jest ono źródłem cennych składników pokarmowych, wliczając w to te stanowiące między innymi źródło energii. Niemniej jednak, poza jednym wyjątkiem udział zbóż w mieszance treściwej (zwłaszcza podawanej młodym zwierzętom) należy ograniczyć z uwagi na występowanie w nich NSP, czyli polisacharydów nieskrobiowych. Dla drobiu i trzody chlewnej są one jedną z substancji antyżywieniowych. Produkowane w organizmie zwierząt monogastrycznych enzymy endogenne nie są zdolne do rozkładu NSP, przez co substancje te mogą stać się przyczyną problemów w obrębie jelita cienkiego.

Zaloguj się, aby zobaczyć.