Bioaktywne związki ostre pochodzące z papryki i pieprzu czarnego - ich rola w żywieniu drobiu

Agnieszka Wilczek-Jagiełło


Pierwszymi substancjami wykorzystywanymi w profilaktyce i leczeniu chorób u ludzi były te pozyskiwane z wszelakich roślin i ziół. Jednymi z lepiej poznanych i przebadanych substancji roślinnych są tzw. substancje ostre pozyskiwane m.in. z papryki, pieprzu, kurkumy, czy też niektórych przypraw korzennych. Zainteresowanie tymi substancjami związane jest niewątpliwie z tym, że już w momencie spożywania potraw je zawierających mamy poczucie, że działają one na nasz organizm wywołując efekt rozgrzewający. Palące właściwości związków ostrych oddziałują bezpośrednio na neurony układu nerwowego, a efekt ich działania jest znieczulający i przeciwbólowy. Ostatnimi czasy modne stały się nawet diety polegające na zwiększonym spożywaniu sproszkowanej papryki chilli, uznaje się bowiem, że zawarta tam kapsaicyna przyspiesza metabolizm, a także zmniejsza odczuwanie głodu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.