100 lat produkcji jaj i mięsa drobiowego w niepodległej Polsce

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

 

Współczesnemu drobiarzowi żyjącemu w 2018 r., czyli w jubileuszowym roku 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, po 123 latach niewoli, mogłoby się wydawać, że w minionym milenium w polskim państwie w ogóle drobiu nie było. Tymczasem wg Adametza (1924) na dawnych polskich ziemiach utrzymywano obok kur, gołębi i gęsi, także kaczki, pawie i perlice. W inwentarzu danin i robocizn kilku polskich wsi zapisano w 1399 r. między innymi „Czynszu płaci kmieć każdy 30 jaj. Tudzież 2 kury. Stacyi królewskiej płaci kmieć 4 groszy, ilekroć Król zjedzie do opactwa, tudzież 3 ćwierci owsa, 2 kury, dwa sery i 10 jaj”. Ostatnie 100-lecie, można jednak uznać za okres, który stanowi określoną całość, obejmującą również sytuację, jaka kształtowała się w produkcji drobiu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.