Strefa Drób

Hodowca Drobiu 11/2018

Wysokostrawne, odżywcze, energetyczne

Agrolok

 

 

Zwierzęta o wysokim potencjale genetycznym do produkcji mleka, mięsa i jaj wymagają żywienia pokrywającego ich zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko, a także inne składniki odżywcze i energię. Aktualnie dostępne na rynku surowce do produkcji pasz tego zapotrzebowania często nie są w stanie pokryć. Stąd stosowane coraz częściej metody ich uszlachetniania, które podnoszą strawność i przyswajalność. Najnowocześniejsze w Polsce wykorzystywane są w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR) do produkcji komponentów wytwarzanych z krajowego rzepaku i soi niemodyfikowanej genetycznie.

Tasomix otwiera najnowocześniejszą fabrykę pasz w Polsce

Tasomix

 

 

Fabryka w Pionkach k. Radomia będzie najnowocześniejszą fabryką pasz w Polsce. Ruszający oficjalnie 3 listopada br. zakład będzie produkował przede wszystkim pasze dla drobiu i trzody, ma moce produkcyjne na poziomie 360 tys. ton rocznie. Fabryka w Pionkach będzie zaopatrywała producentów z południowej i centralnej Polski.

100 lat produkcji jaj i mięsa drobiowego w niepodległej Polsce

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

 

Współczesnemu drobiarzowi żyjącemu w 2018 r., czyli w jubileuszowym roku 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, po 123 latach niewoli, mogłoby się wydawać, że w minionym milenium w polskim państwie w ogóle drobiu nie było. Tymczasem wg Adametza (1924) na dawnych polskich ziemiach utrzymywano obok kur, gołębi i gęsi, także kaczki, pawie i perlice. W inwentarzu danin i robocizn kilku polskich wsi zapisano w 1399 r. między innymi „Czynszu płaci kmieć każdy 30 jaj. Tudzież 2 kury. Stacyi królewskiej płaci kmieć 4 groszy, ilekroć Król zjedzie do opactwa, tudzież 3 ćwierci owsa, 2 kury, dwa sery i 10 jaj”. Ostatnie 100-lecie, można jednak uznać za okres, który stanowi określoną całość, obejmującą również sytuację, jaka kształtowała się w produkcji drobiu.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy