Strefa Drób

Hodowca Drobiu 12/2018

Skutki niedoboru selenu w diecie drobiu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

 

Wszystkie makro- i mikroskładniki są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wśród nich znajduje się selen, którego rola w organizmie zwierzęcym i człowieka jest przedmiotem badań naukowych prowadzonych od lat. Przyjmowanie odpowiedniej ilości tego pierwiastka ma wiele zalet, a jego deficyt może być powodem poważnych problemów zdrowotnych. Natomiast w przypadku drobiu niedobór selenu prowadzi do obniżenia wartości odżywczej mięsa i jaj.

Witamina A a potrzeby kur nieśnych w okresie wychowu i produkcji

Alina Rachwał; Poznań

 

Witaminy są związkami organicznymi, które podawane zwierzętom w bardzo małych ilościach wywierają dodatni wpływ na wzrost, rozwój, ogólny stan zdrowia i rozmnażanie. Są one biokatalizatorami, a także wchodzą w skład enzymów, które warunkują prawidłowy przebieg podstawowych czynności życiowych organizmu. Prawie wszystkie znane obecnie witaminy są stosowane jako dodatki do pasz gospodarskich i przemysłowych.

Wpływ czynników antyżywieniowych na procesy trawienia u ptaków

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Wartość pokarmową pasz zależy od wielu czynników. W miarę rozwoju metod analitycznych sposoby oceny wartości pasz stają się znacznie bardziej precyzyjne. Jednym z najważniejszych kryteriów jest dawka pokarmowa jaką ptaki są w stanie pozyskać z paszy. Koncentracja niezbędnych składników pokarmowych stanowi ważną informację o jakości paszy, co decyduje o optymalnym wzroście i rozwoju organizmu. Natomiast nie można ignorować obecności substancji szkodzących.

Eksport i import produktów drobiowych w Polsce w latach 1918-2018

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVIKONS

 

z cyklu: 100 lat drobiarstwa w Polsce Niepodległej

Jak głosi fragment uchwały Sejmu Rzeczypospolitej Polski z 25 maja 2017 r. „11 listopada 1918 r. spełnił się sen pokoleń Polaków – Państwo Polskie narodziło się na nowo. Po rozbiorach i 123 latach niewoli, rusyfikacji i germanizacji, po wielkich powstaniach, wolna Polska powróciła na mapę świata. Odzyskanie niepodległości dokonało się poprzez walkę pełną poświęcenia i bohaterstwa nie tylko na polach bitew, ale i w codziennych zmaganiach o zachowanie duchowej i materialnej substancji narodowej. Było to możliwe również dlatego, że ludzie reprezentujący różne obozy – lewicy niepodległościowej, narodowy i ludowy – potrafili się porozumieć w sprawach najważniejszych”.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy