Strefa Drób

Produkcja kaczek w Polsce

Anna Wilkanowska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Kaczki zaliczane są do gatunków zwierząt gospodarskich, które doskonale nadają się do mięsnego kierunku produkcji. Cechują się szybkim tempem wzrostu. Tak samo jak ma to miejsce w przypadku kurcząt brojlerów, ich efektywność odchowu uzależniona jest od genotypu, jakości piskląt, warunków środowiskowych w jakich prowadzi się chów, żywienia i profilaktyki zootechniczno-weterynaryjnej. Poza tym, tuszka kaczki zawiera duże ilości smacznego mięsa wyróżniającego się specyficznym smakiem oraz wysoką wartością odżywczą. Stanowi ono źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.