Gliceryna jako czynnik moderujący zmiany jakości jaj podczas przechowywania

Kamil Drabik¹, Karolina Dobrosz¹, Alina Woronowa¹, Kostiantyn Vasiukov¹, Alicja Budzyńska¹, Justyna Batkowska²
¹ Sekcja Hodowli Drobiu Studenckiego Koła Naukowego Biologów i Hodowców Zwierząt
² Instytut Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Jaja konsumpcyjne stanowią niezwykle cenne źródło aminokwasów egzogennych, a także związków mineralnych jak wapń, cynk czy selen. Stanowią zatem jeden  z podstawowych elementów zbilansowanej diety. Produkcja drobiarska w kierunku pozyskiwanie jaj konsumpcyjnych jest w Polsce dobrze rozwinięta. Bezpieczeństwo surowca ma gwarantować przestrzeganie przepisów prawa regulującego zarówno niektóre cechy jakościowe, jak i dozwolony czas obrotu jajami sprzedawanymi jako konsumpcyjne (Calik 2013).

Zaloguj się, aby zobaczyć.