Kokcydiostatyk to antybiotyk czy dodatek paszowy?

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

Problem stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej, a szczególnie drobiarskiej, nurtujący od dawna lekarzy weterynarii i producentów drobiu, znalazł ostatnio podatny grunt w środowisku konsumentów jaj i mięsa drobiowego. Temat ten poruszany jest także w artykułach na łamach miesięcznika „Hodowca Drobiu” nr 2 i 3/2019. Wg Wilczek-Jagiełło, w ostatnich latach wzrasta liczba szczepów bakterii opornych na stosowane leki przeciwbakteryjne, stwarzając zagrożenie dla zdrowia ludzi i stad drobiu, narażonych na infekcje. W zwalczaniu zakażeń bakteryjnych, zamiast antybiotyków, Korytkowski (2019) proponuje dodawać do paszy probiotyki, prebiotyki, synbiotyki i dodatki ziołowe. 

Zaloguj się, aby zobaczyć.