Strefa Drób

Hodowca Drobiu 6/2019

Funkcjonalne składniki paszy, które modulują mikroflorę jelitową

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Przewód pokarmowy drobiu, ale także pozostałych ptaków, ssaków i człowieka zasiedlony jest przez wielogatunkowe i wielomilionowe zbiorowisko mikroorganizmów. W przypadku drobiu mówi się, że bakterii w przewodzie pokarmowym jest u nich więcej aniżeli wszystkich komórek budujących ich ciało.

Stan zdrowotny stada rodzicielskiego kur mięsnych, a produkcyjność jego potomstwa – brojlerów

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS
Grzegorz Tomczyk; Państwowy Instytut Weterynaryjny – PIB

 

Kurczęta brojlery są jak wybitni sportowcy, którzy biorą udział w zawodach, słynących z najwyższego poziomu. W przeciwieństwie do ludzi, brojler w czasie swego rozwoju, nie jest w ogóle wspierany czy szkolony przez swych rodziców ani trenerów i musi polegać tylko na własnym doświadczeniu. Jest bardzo interesujące, ile brojler, w krótkim, bo zaledwie 35-42. dniowym okresie odchowu, musi wyrazić swych genetycznych możliwości stad rodzicielskich (reprodukcyjnych) kur mięsnych.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.