Strefa Drób

Hodowca Drobiu 7/2019

Sole kwasu masłowego

Martyna Wilk

 

W Polsce dominuje intensywny system produkcji zwierzęcej, ukierunkowany na maksymalizację wyników produkcyjnych (tempo wzrostu młodych osobników, wskaźnik wykorzystania paszy, mięsność, nieśność). W prawidłowym i efektywnym żywieniu zwierząt, obok podstawowych składników pokarmowych paszy (białko, cukry, tłuszcze, składniki mineralne, witaminy) stosuje się również dodatki paszowe. Mają one na celu poprawę cech mieszanki paszowej, zaspokojenie potrzeb żywieniowych zwierząt, poprawę produkcyjności zwierząt poprzez wpływ na mikroflorę żołądkowo-jelitową lub na strawność paszy, zaspokojenie szczególnych potrzeb żywieniowych w danym okresie produkcyjnym oraz zapobieganie lub zmniejszenie szkodliwego wpływu odchodów zwierzęcych na środowisko.

Letnie upały i stres cieplny

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS

 

Po ciepłym kwietniu, przyszedł zimowo-letni maj, a po nim, zgodnie z zapowiedziami meteorologów, następują upalne, letnie miesiące, w czasie których producenci jaj i mięsa drobiowego, obawiają się wystąpienia u ptaków negatywnego wpływu stresu cieplnego. Zjawisko to jest obecnie uważane za główny czynnik środowiskowy, pogarszający dobrostan i wydajność drobiu. Wpływ wysokich temperatur na opłacalność drobiarskiej produkcji, będzie na całym świecie coraz większy, ponieważ genetyczne doskonalenie, prowadzące do szybkiego wzrostu ptaków, zwiększa ich wrażliwość na stres cieplny. Przewiduje się, że w przyszłości nastąpi rozwój rynków drobiarskich, w ciepłych regionach świata.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.