Strefa Drób

Hodowca Drobiu 5/2020

HD 5.2020 okl

W numerze:

  1. Jak osiągać efektywność terapii lekami podawanymi w wodzie do picia? Część II – jakość wody w kontekście optymalizacji terapii lekami podawanymi w wodzie do picia lek. wet. Ad Bakx
  2. Immunoprofilaktyka oręż w walce z ptasim koronawirusem dr n. wet. Monika Olszewska-Tomczyk, lek. wet. Łukasz Banucha
  3. Warunki środowiskowe i żywienie gąsiąt Zbigniew Sztramkowski
  4. Najważniejsze problemy zdrowotne u gęsi w mojej praktyce weterynaryjnej, cz. 2 Mariusz Krawczyński
  5. Najważniejsze choroby kaczek Cz. 1. Zapobieganie i choroby bakteryjne Maciej Kucharski
  6. Automatyczne wagi na fermach korzyści dla hodowcy Oliwia Duszyńska-Stolarska, Andrzej Zagórski
  7. Przeciwdziałanie skutkom przegrzania kur Bartosz Korytkowski
  8. Ekologizacja produkcji drobiarskiej Monika Michalczuk, Jakub Urban
  9. Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa drobiowego Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak
  10. Choroby metaboliczne kurcząt brojlerów Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  11. Jak ograniczyć powstawanie wady mięsa DPM? Studium problemu Oliwia Duszyńska-Stolarska
  12. Wstawienia piskląt indyczych w I kwartale 2020 r. Marian Biegański

 

Kup ten numer - 9.50 zł  TUTAJ

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Wstawienia piskląt indyczych w I kwartale 2020 r.

Marian Biegański; Indyk Lubuski

 

Pierwszy kwartał 2020 roku zakończył się rekordowymi wstawieniami piskląt indyczych, które wyniosły 13 469 tys. sztuk i były wyższe niż w analogicznym okresie roku 2019 o 11% (Tab. 1). Należy jednak zaznaczyć, że ilość wstawień w I kwartale 2019 r. była najniższa w tym roku. Średnio w miesiącach styczeń-marzec ub.r. na fermy w naszym kraju wstawiono 4043 tys. piskląt w miesiącu. Był to skutek dekoniunktury z 2018 r. Od kwietnia zasiedlanie ferm było znacznie wyższe i wynosiło 4336 tys. miesięcznie, czyli o 7% więcej.

Jak ograniczyć powstawanie wady mięsa DPM? Studium problemu

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Nowoczesna produkcja drobiu ukierunkowana jest na jak najwyższą wydajność rzeźną oraz nieśną, osiągniętą w możliwie krótkim czasie. Narzędziem służącym do tego celu jest postęp genetyczny, którego nadmierna intensywność może doprowadzić do powstania licznych schorzeń układu kostnego oraz mięśniowego. Niestety kierując się jedynie zyskami płynącymi z poprawy ekonomicznych wskaźników, nie uwzględniając predyspozycji anatomicznych drobiu, można wpłynąć na powstanie anomalii w ich budowie. Jednym z problemów dzisiejszej hodowli jest miopatia mięśni głębokich piersiowych (deep pectoral myopathy) DPM.

Choroby metaboliczne kurcząt brojlerów

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

W ciągu ostatnich dekad można było zauważyć zwiększenie liczby przypadków chorób metabolicznych u drobiu, zwłaszcza u szybkorosnących kurcząt ras mięsnych. Oczywiście, nie jest to przypadek, a wiąże się ze zwiększeniem genetycznego potencjału kurcząt brojlerów w kierunku szybkiego i maksymalnie efektywnego wzrostu.

Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa drobiowego

Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Mirosław Banaszak; Katedra Hodowli Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

Popularność mięsa drobiowego (szczególnie drobiu grzebiącego) wciąż rośnie. Wpływa na to przede wszystkim jego niższa cena względem np. mięsa wieprzowego czy wołowego. Mięso drobiowe wyróżnia duża wartość odżywcza, dietetyczna, kulinarna oraz wysokie walory sensoryczne. Duży popyt na mięso drobiowe, różnorodność dostępnych elementów tuszek oraz gotowych wyrobów wymaga stałego doskonalenia jego jakości. Do czynników kształtujących jakość mięsa zaliczamy: bezpieczeństwo zdrowotne, wartość odżywczą, właściwości funkcjonalne oraz cechy sensoryczne.

Ekologizacja produkcji drobiarskiej

Monika Michalczuk ¹, Jakub Urban ²

¹ Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, SGGW w Warszawie
² Koło Naukowe Hodowców Zwierząt Gospodarskich przy WHBiOZ

 

Brak akceptacji społecznej dotyczący dalszej intensyfikacji produkcji rolnej kosztem postępującego zanieczyszczenia środowiska oraz bezpieczeństwa produktów żywnościowych pod względem zdrowotnym sprzyja rozwojowi produkcji ekologicznej (Goraj 2013). Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej produktów ekologicznych, konsumenci głównie z dużych miast wykazują coraz większe zainteresowanie produktami pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Czynnikami warunkującymi to zainteresowanie są aspekty związane ze zwiększoną dbałością o zdrowie konsumenta i poszukiwaniem wiedzy na temat tej produkcji.

Przeciwdziałanie skutkom przegrzania kur

Bartosz Korytkowski

 

Odpowiednia temperatura w kurniku jest jednym z podstawowych czynników zoohigienicznych o jaki powinien zadbać hodowca, aby zapewnić ptakom dobrostan. Doprowadzenie do sytuacji, w której ptaki przebywają w zbyt wysokiej temperaturze skutkować może znaczącym spadkiem wyników produkcyjnych i wzrostem padnięć.

Automatyczne wagi na fermach korzyści dla hodowcy

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Andrzej Zagórski; Jotafan

 

Regularny pomiar masy ciała ptaków stanowi nieodłączny element produkcji drobiarskiej. Kontrola tego wskaźnika daje możliwość obserwacji tempa przyrostów w danym stadzie. Bieżący pomiar jest źródłem informacji o stanie zdrowia ptaków i wykorzystaniu paszy. Uzyskane wyniki pozwalają ponadto uwidocznić wszelkie, objawiające się spadkiem tempa wzrostu, nieprawidłowości, na które niezwłocznie należy zwrócić uwagę.

Najważniejsze choroby kaczek Cz. 1. Zapobieganie i choroby bakteryjne

Maciej Kucharski

 

W pracy opisano choroby bakteryjne i wirusowe kaczek. Przedstawiono najważniejsze objawy kliniczne i zmiany patologiczne w przebiegu opisanych chorób. Zwrócono uwagę na zapewnienie właściwych warunków wychowy ptaków. W leczeniu ptaków chorych podkreślono stosowanie antybiotyków po uprzednim wykonaniu antybiogramu.

Najważniejsze problemy zdrowotne u gęsi w mojej praktyce weterynaryjnej, cz. 2

Mariusz Krawczyński; Specjalista chorób drobiu i ptaków ozdobnych, Specjalistyczny Gabinet Weterynaryjny „Pod Skrzydłami”

 

Zapraszam do przeczytania drugiej części artykułu na temat najważniejszych problemów zdrowotnych z jakimi się spotykam w swojej praktyce weterynaryjnej. Pierwszą część można znaleźć w kwietniowym wydaniu Hodowcy Drobiu.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy