Owady w żywieniu drobiu i innych gatunków zwierząt

Joanna Kisielewska, Michał Dąbrowski, Tadeusz Bakuła; Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Obecnie liczba ludności na świecie systematycznie się zwiększa, a według prognoz w 2050 roku może osiągnąć 9 miliardów. Stwarza to potrzebę wprowadzenia zrównoważonej produkcji żywności, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na produkty żywnościowe w nadchodzących latach. Postępująca urbanizacja, ograniczenia ze strony areałów rolnych oraz degradacyjny wpływ na środowisko spowodowały narastający problem w systemie żywnościowym. Sytuacja ta doprowadziła do poszukiwania alternatywnego źródła pożywienia, szczególnie bogatego w wysokiej jakości białko, ponieważ oczekuje się wyższego popytu na produkty pochodzenia zwierzęcego. Rozwiązania problemu należy poszukiwać w alternatywnych źródłach białka, jak np. owady.

Zaloguj się, aby zobaczyć.