Strefa Drób

Możliwości zastosowania krajowych źródeł białka roślinnego w żywieniu kaczek Pekin oraz gęsi

¹,² Katarzyna Perz, ¹,² Marcin Hejdysz, ¹ Zuzanna Wiśniewska, ¹ Sebastian Kaczmarek, ¹ † Andrzej Rutkowski

¹ Katedra Żywienia Zwierząt 
² Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców  Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Aktualnie głównym komponentem białkowym wykorzystywanym w żywieniu drobiu jest poekstrakcyjna śruta sojowa (PŚS). Cechuje się ona wysoką zawartością białka (ok. 44% suchej masy) oraz korzystnym składem aminokwasowym. Jednakże, zdecydowana większość PŚS jest importowana, a jej udział w białkowym bilansie paszowym przekracza 70%.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.