Strefa Drób

Mechanizmy powstawania lekooporności bakterii i możliwości ich eliminowania

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Poznaliśmy i dysponujemy obecnie szeregiem antybiotyków i chemioterapeutyków przeznaczonych do zwalczania infekcji bakteryjnych. Wydawałoby się, że bakterie i powodowane przez nie zakażenia nie powinny więc stanowić żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt. Niestety, nie udało się dotychczas w pełni wygrać walki z bakteriami. Jedną z przyczyn może stanowić narastanie lekooporności bakterii względem antybiotyków. Czy zastosowanie określonych procedur pozwoli na zahamowanie lub też odwrócenie niebezpiecznego trendu powiększania się liczby bakterii niewrażliwych na większość znanych obecnie antybiotyków i jaką rolę w tym procesie może odegrać współcześnie prowadzona produkcja drobiarska?

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.