Strefa Drób

Hodowca Drobiu 1/2020

HB 1.2020 okl

W numerze:

  1. Royal Pas Reform otwiera nowe polskie przedstawicielstwo w Kościerzynie
  2. Grypa ptaków u drobiu Krzysztof Śmietanka
  3. Szlachetne białka roślinne w żywieniu drobiu Martyna Wilk
  4. Otwarcie Zakładu Wylęgu Drobiu Wodnego AMI AGRO s.c. Piotr Lisiecki
  5. Likopen w żywieniu drobiu i przetwórstwie Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Michelle Paradowska
  6. Jakość ściółki, a zdrowie ptaków Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  7. Wybrane wady jaj Małgorzata Stopyra, Dawid Ziobro, Kamil Drabik, Justyna Batkowska
  8. Integracja jelit u drobiu Bartosz Korytkowski

 

Kup ten numer - 9.50 zł  TUTAJ

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Integracja jelit u drobiu

Bartosz Korytkowski

 

Specyficzna populacja drobnoustrojów określanych jako mikrobiom, która zasiedla organizmy zwierząt, decyduje o wielu aspektach życia swoich gospodarzy, w tym wykorzystaniu i przetwarzaniu pokarmu i zachowaniu zdrowia. Największy i najbardziej zróżnicowany mikrobiom występuje w jelitach, odpowiadając za prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Integralność jelit u ptaków jest zatem elementem niezbędnym do uzyskania wysokiej produktywności.

Wybrane wady jaj

Małgorzata Stopyra ¹, Dawid Ziobro ¹, Kamil Drabik ², Justyna Batkowska ²
¹ Sekcja Hodowli Drobiu SKN „Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki”*
 ² Instytut Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Jajo stanowi niezwykle cenne źródło aminokwasów egzogennych oraz związków mineralnych takich jak wapń, cynk czy selen. Produkcja drobiarska stale dąży do uzyskania jak najwyższej jakości jaj. Wiąże się to, z koniecznością zaspokojenia potrzeb rynku, których głównym celem jest otrzymanie pełnowartościowego produktu przy zachowaniu relatywnie niskiej cenie surowca.

Jakość ściółki, a zdrowie ptaków

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Utrzymywany w kurnikach drób ma stały i bezpośredni kontakt z podłożem i ściółką, na jakich jest utrzymywany. Nie zaskakuje więc fakt, że jakość ściółki ma bezpośrednie przełożenie na zdrowie ptaków, a także na tempo osiąganych przez nie przyrostów wagowych.

Likopen w żywieniu drobiu i przetwórstwie

Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Michelle Paradowska; Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

Świadomy konsument coraz częściej zwraca uwagę na cechy jakościowe produktów pochodzenia zwierzęcego takie jak: barwa, smak, zapach co sprawia, że w społeczeństwie wzrasta zainteresowanie kontrolowanymi procesami produkcji, etapami przetwórstwa czy dodatkami stosowanymi do żywności. To właśnie barwą sugeruje się potencjalny konsument podczas zakupu danego produktu. Producenci żywności starając się poprawić walory sensoryczne swoich produktów dodają do nich szereg barwników, zarówno syntetycznych jak i naturalnych dopuszczonych do obrotu na terenie kraju. Jednym nich jest czerwony barwnik – likopen. Zawiera on szereg właściwości prozdrowotnych, wpływa korzystnie na żywienie drobiu i królików

Otwarcie Zakładu Wylęgu Drobiu Wodnego AMI AGRO s.c.

Piotr Lisiecki

 

Czy można wyobrazić sobie bardziej szczęśliwą datę niż piątek 13-tego? Czytelnik „Hodowcy Drobiu” uśmiecha się teraz nad żartem redaktora Lisieckiego. A redaktor również z uśmiechem donosi, że właśnie piątek, 13 grudnia 2019 r. wybrali Państwo Irena i Marek Aksamscy na uroczyste otwarcie swojej najnowszej inwestycji – zakładu wylęgu drobiu wodnego w Przedborowie powiat ostrzeszowski.

Szlachetne białka roślinne w żywieniu drobiu

Martyna Wilk

 

Prawidłowo zbilansowana dawka pokarmowa pokrywa zapotrzebowanie zwierząt na wszystkie składniki pokarmowe, które zapewnią utrzymanie prawidłowej kondycji przy wysokim poziomie produkcji oraz pozwolą uzyskać wysokiej jakości produkty o pożądanych walorach konsumpcyjnych.

Grypa ptaków u drobiu

Krzysztof Śmietanka; Zakład Chorób Drobiu Państwowego Instytutu Weterynaryjnego Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach

 

Grypa ptaków jest chorobą zakaźną stanowiącą aktualnie największe zagrożenie dla produkcji drobiarskiej. Wywoływana jest przez wirus charakteryzujący się niezwykle szybkim tempem zmienności, prowadzącym do powstawania nowych wariantów.

Royal Pas Reform otwiera nowe polskie przedstawicielstwo w Kościerzynie

Royal Pas Reform z przyjemnością informuje o otwarciu nowego centrum przedstawicielskiego w Polsce.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy