Likopen w żywieniu drobiu i przetwórstwie

Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek, Michelle Paradowska; Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy

 

Świadomy konsument coraz częściej zwraca uwagę na cechy jakościowe produktów pochodzenia zwierzęcego takie jak: barwa, smak, zapach co sprawia, że w społeczeństwie wzrasta zainteresowanie kontrolowanymi procesami produkcji, etapami przetwórstwa czy dodatkami stosowanymi do żywności. To właśnie barwą sugeruje się potencjalny konsument podczas zakupu danego produktu. Producenci żywności starając się poprawić walory sensoryczne swoich produktów dodają do nich szereg barwników, zarówno syntetycznych jak i naturalnych dopuszczonych do obrotu na terenie kraju. Jednym nich jest czerwony barwnik – likopen. Zawiera on szereg właściwości prozdrowotnych, wpływa korzystnie na żywienie drobiu i królików

Zaloguj się, aby zobaczyć.