Nasiona bobiku w dietach dla drobiu

Anita Zaworska; Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań


Bobik (zwany inaczej bobem pastewnym) (Vicia faba minor) to roślina, która występuje pod jedną nazwą łacińską razem z bobem (Vicia faba major). Negatywny wpływ odmian wysokotaninowych bobiku na wyniki produkcyjne drobiu przyczyniły się do wykluczenia tych nasion z mieszanek przemysłowych. Główną (choć nie jedyną) przyczyną pogarszającą wykorzystanie odmian bobiku były taniny (nasiona odmian wysokotaninowych zawierały ok. 0,5 mg tych związków na kg suchej masy). Zaliczane do substancji antyodżywczych – (z ang. anti-nutritive factors) zwane także ANF. Ze względu na gorzki smak nasion powodowany przez taniny, bobik był niechętnie pobierany przez zwierzęta. W ostatnich latach powstały nowe – współczesne odmiany bobiku charakteryzujące się dziesięciokrotnie mniejszą koncentracją tanin w suchej masie. Pozwoliło to dać szanse na powtórne wykorzystanie nasion bobiku w żywieniu zwierząt monogastrycznych.

Zaloguj się, aby zobaczyć.