Strefa Drób

Wpływ dodatku inuliny na wyniki produkcyjne brojlerów

Oliwia Duszyńska-Stolarska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Od wielu lat popyt na mięso drobiowe niezmiennie wzrasta. Mięso drobiowe ciesz się niesłabnącą popularnością wśród konsumentów. Zaspokajając zapotrzebowanie rynku wyzwala konieczność produkcji drobiu na masową skalę. W dużych hodowlach drobiu choroby rozprzestrzeniają się znacznie szybciej. Pomimo coraz nowocześniejszych programów prewencyjnych choroby zakaźne nadal stanowią poważny problem czego bezpośrednią konsekwencja są straty ekonomiczne. Jednym ze sposobów unikania zagrożeń jaki niesie za sobą choroba jest unikanie powstania jej ognisk. W tym celu zwiększa się odporność zwierząt dodatkami immunomodulującymi do których należy inulina.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.