Strefa Drób

Etiologia kokcydiozy u drobiu

Oliwia Duszyńska-Stolarska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Kokcydioza należy do najpowszechniejszych chorób spotykanych u drobiu. Czynnikiem etiologicznym są pierwotniaki typu Apikompleksa. Pasożyt namnaża się głównie w komórkach nabłonkowych. Zdecydowana większość kokcydiów drobiu należy do rodzaju Eimeria. W ciele żywiciela może pasożytować nawet kilka gatunków z rodzaju Eimeria różniących się miedzy sobą zjadliwością. Niestety zarażenia tym pasożytem należą do powszechnych z uwagi na częste jego występowanie w miejscach bytowania żywiciela, głównie w głębokiej ściółce. Kokcydioza stanowi poważny problem w intensywnej hodowli brojlerów.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.