Strefa Drób

Wartość biologiczna jaj kurzych

Mariusz Pietras, Tadeusz Barowicz, Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie


Po trwającej od lat 70-tych ubiegłego wieku histerii cholesterolowej, jaja kurze dziś stopniowo wracają do łask konsumenta. Dzięki swojemu unikalnemu składowi, należą bowiem do produktów o szczególnie cennych dla zdrowia człowieka wartościach odżywczych. Przeprowadzone w ostatnim dziesięcioleciu badania wykazały, że jaja odgrywają znaczącą rolę w ograniczaniu ryzyka występowania szeregu schorzeń. Zawarte zatem w jajku składniki, nie tylko wspomagają zdrowie konsumenta, ale wiele z nich ma charakter funkcjonalny, a ich udział w treści jaja można regulować, stosując odpowiednie żywienie i utrzymanie kur.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.