Strefa Drób

Rosnąca rola produkcji kaczek w Polsce

Katarzyna Łagowska, Marcin Różewicz, Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce


Kaczki w Polsce są nieco zapomnianym gatunkiem drobiu. Ich udział w strukturze produkcji żywca drobiowego wynosi zaledwie 2%. Jego mała popularność podyktowana jest stosunkowo wysoką ceną, w porównaniu z mięsem kurcząt brojlerów. Jednak w ciągu ostatnich lat zauważalny jest wzrost zainteresowania konsumentów tym gatunkiem mięsa. Wynika to ze zwiększenia świadomości społeczeństwa dotyczącej zdrowego odżywiania, rosnącej sile nabywczej Polaków, szerszej jego dostępności, wynikającej ze wzrostu jego dystrybucji oraz akcjom propagującym dania z kaczki. Konsumenci coraz częściej poszukują nowych smaków i inspiracji. Z tego powodu chętniej sięgają po mięso kacze.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.