Strefa Drób

Ozdobny drób amatorski cegiełka w tworzeniu nowych ras

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski


Pojęcie rasy praktycznie już nie egzystuje w współczesnej, nowoczesnej, intensywnej, wielkotowarowej produkcji jaj i mięsa drobiowego, w której powszechnie wykorzystywane są wysokoprodukcyjne, towarowe międzyliniowe mieszańce różnych gatunków drobiu. Oczywiście wielu producentów drobiu, żeby podnieść prestiż swych produktów, przypisuje określenie „rasa” firmowym nazwom mieszańców towarowych takich np. jak Cobb, Ross, Lohmann i inne. Zestawy towarowych mieszańców są wynikiem wieloletniego, genetycznego doskonalenia drobiu, realizowanego w zaledwie kilkunastu konsorcjach hodowlanych o światowym zasięgu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.