Strefa Drób

Hodowca Drobiu 7/2021

HD 72021

W numerze:

*Aktualności branżowe: Drobiarstwo w liczbach; Ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy u drobiu; Rynek mięsa drobiowego – ceny . . . 10Rynek mięsa drobiowego – handel 2019/2020; Rynek drobiu żywego – handel 2019/2020; Rynek mięsa drobiowego – handel I-IV 2020/2021; Rynek drobiu żywego – handel I-IV 2020/2021; Rynek jaj – ceny Polska; Rynek jaj – handel 2019/2020; Rynek jaj – handel I-IV 2020/2021; Rynek jaj – ceny UE; Rynek materiałów paszowych; Hanna Szyło wspomnienie.

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

 

  1. Niemożliwe staje się możliwe! Witold Adamkiewicz, Maciej Mroczyński
  2. Stres cieplny a uszkodzenia jelit Bartosz Korytkowski
  3. Łagodzenie stresu termicznego Oliwia Duszyńska-Stolarska
  4. Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe Katarzyna Jankowska
  5. Wartość odżywcza mięsaróżnych gatunków drobiu Teresa Skiba
  6. Kolonizacja jelita kurzego przez mikroroganizmy środowiskowe Bartosz Korytkowski
  7. Strategie żywienia drobiu, a zrównoważony chów Oliwia Duszyńska-Stolarska
  8. Fotowoltaika w gospodarstwie rolnym - dotacje, ulgi, dofinansowania Anna Wodzińska, Robert Szulc
  9. Odchów gęsi reprodukcyjnych i jego wpływ na wyniki nieśności – część 2 Zbigniew Sztramkowski

 

Wykaz firm wyposażających fermy drobiu*
Wykaz producentów pasz dla drobiu*
Pisklęta produkcja, odchów, dystrybucja*

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

Kup ten numer - 9.50 zł  TUTAJ

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Odchów gęsi reprodukcyjnych i jego wpływ na wyniki nieśności – część 2

Zbigniew Sztramkowski

 

Fundamentem sukcesu w odchowie gęsi reprodukcyjnych jest zastosowanie odpowiedniego programu. Dobry hodowca obserwuje, słucha oraz wprowadza zmiany i ulepszenia, w trosce o zdrowie i komfort swojego stada. Jeżeli nasz fundament jest solidny to możemy zbudować na nim znakomite wyniki i osiągnąć odpowiedni zysk z hodowli. Musimy pamiętać, by zapewnić naszemu stadu odpowiednie warunki środowiskowe oraz właściwie dobrane i zbilansowane żywienie.

Fotowoltaika w gospodarstwie rolnym - dotacje, ulgi, dofinansowania

Anna Wodzińska, Robert Szulc

 

Odnawialne Źródła Energii to takie źródła, które same się odnawiają, nie podlegają lokalnym deficytom, a dzięki naturalnym procesom ulegają odtworzeniu, dlatego możliwe jest korzystanie z nich bez obaw o przyszły ich niedobór. W poniższym artykule wyjaśnimy w jaki sposób można wykorzystać słońce – naturalne źródło energii w gospodarstwie rolnym i domowym.

Strategie żywienia drobiu, a zrównoważony chów

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Aktualne wyzwania stojące przed hodowcami zwierząt są istotnie powiązane, z koniecznością realizacji chowu uwzględniającego zasady zrównoważonego rozwoju. Nowoczesny model oparty na trzech podstawowych filarach: społecznym, ekologicznym i ekonomicznym stanowi ogromne wyzwanie dla hodowców. Niewątpliwie wzrastająca świadomość społeczeństwa w zakresie ochrony środowiska oraz racjonalnego wykorzystywania jego zasobów wzmaga rozwój sektorów zrównoważonego rozwoju. W trend ten doskonale wpisuje się chów ekstensywny.

Kolonizacja jelita kurzego przez mikroroganizmy środowiskowe

Bartosz Korytkowski; Bydgoszcz

 

Kolonizacja jelita kurzego jak i ilość mikroflory w przewodzie pokarmowym ptaków ma niebagatelne znaczenie dla zdrowotności stada, procesów trawienia i wchłaniania substancji pokarmowych. Innymi słowy ma kluczowe znaczenie dla wyników produkcji.

Wartość odżywcza mięsaróżnych gatunków drobiu

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Na przestrzeni ostatnich lat zauważa się wyraźny wzrost produkcji mięsa drobiowego na świecie. Jest to spowodowane niższymi kosztami hodowli oraz przetwórstwa, a także wyższą świadomością żywieniową konsumentów. Do mięsa drobiowego zalicza się: kurczaki, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, przepiórki, gołębie, strusie oraz ptaki łowne np. kuropatwy. Spośród wymienionych wyżej gatunków największą popularnością cieszy się mięso kurczaków, wybierane najczęściej w każdym rejonie świata. Prawdopodobnie jest to związane z jego niższą ceną w porównaniu z innymi rodzajami mięs, jak również łatwością i szybkością przyrządzania, a także ze smakiem, teksturą i niższą zawartością tłuszczu.

Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Kwasy tłuszczowe zostały zidentyfikowane jako kwasy tłuszczowe długołańcuchowe, średniołańcuchowe oraz krótkołańcuchowe. Ich kwalifikacja zależna jest od liczby atomów węgla w łańcuchu. Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe (ang. Medium Chain Fatty Acids – MCFA) zawierają od 6 do 12 atomów węgla (kwas kapronowy C6, kaprylowy C8, kaprynowy C10 i laurynowy C12 – parzysta liczba atomów węgla, kwas enantowy C7 i kwas pelargonowy C9 – nieparzysta liczba atomów węgla). Kwas pelargonowy występuje w pelargoniach pod postacią estrów o charakterystycznym zapachu).

Łagodzenie stresu termicznego

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Wysokoprzemysłowa hodowla daje możliwość kontrolowania warunków chowu, tak aby zachować założenia dobrostanu oraz korzystną produkcyjność zwierząt. Zmiany w produkcji drobiarskiej związane z presją selekcyjną, stosowaniem leków nowej generacji oraz żywieniem mogą wpływać na powstanie stresu u ptaków. Połączenie tych aspektów z występowaniem niekorzystnie wysokiej temperatury może wywołać stres cieplny.

Stres cieplny a uszkodzenia jelit

Bartosz Korytkowski; Bydgoszcz

 

Stres cieplny można definiować jako reakcję organizmu ptaka na działanie zbyt wysokich temperatur. Prowadzi on do szeregu powikłań, utraty zdrowia, hipotermii a nawet śmierci. Przeciwdziałanie skutkom występowania stresu cieplnego w stadzie jest kluczowe z punktu widzenia opłacalności hodowli.

Niemożliwe staje się możliwe!

18dr inż. Witold Adamkiewicz, mgr inż. Maciej Mroczyński; CEO ozonetube.pl

Żyjemy w świecie, gdzie na wyciągnięcie ręki jest prawie wszystko. Chociaż dostępne są już autonomiczne samochody1, drony wykorzystywane są do dostarczania przesyłek2, a loty w kosmos tanieją3, pozornie proste problemy, jak usunięcie uciążliwego zapachu czy zapewnienie odpowiedniego poziomu czystości i higieny w obiektach przemysłowych wciąż są wyzwaniem. Hale magazynowe, kurniki, czy silosy zbożowe to miejsca, które dzięki swojemu przeznaczeniu są istotnym elementem wielu gałęzi przemysłu. Niestety, ich ogromna kubatura, często w połączeniu z, wynikającymi z ich użytkowania, zapachami oraz możliwymi patogenami, bardzo utrudnia skuteczną dezynfekcję, dezynsekcję i dezodoryzację.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.