Wartość odżywcza mięsaróżnych gatunków drobiu

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Na przestrzeni ostatnich lat zauważa się wyraźny wzrost produkcji mięsa drobiowego na świecie. Jest to spowodowane niższymi kosztami hodowli oraz przetwórstwa, a także wyższą świadomością żywieniową konsumentów. Do mięsa drobiowego zalicza się: kurczaki, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, przepiórki, gołębie, strusie oraz ptaki łowne np. kuropatwy. Spośród wymienionych wyżej gatunków największą popularnością cieszy się mięso kurczaków, wybierane najczęściej w każdym rejonie świata. Prawdopodobnie jest to związane z jego niższą ceną w porównaniu z innymi rodzajami mięs, jak również łatwością i szybkością przyrządzania, a także ze smakiem, teksturą i niższą zawartością tłuszczu.

Zaloguj się, aby zobaczyć.