Strefa Drób

Hodowca Drobiu 6/2021

HD 6.2021 okl

W numerze:

*Aktualności branżowe: Drobiarstwo w liczbach; Ogniska wysoce zjadliwej ptasiej grypy u drobiu; Rynek mięsa drobiowego – ceny; Rynek mięsa drobiowego – handel 2019/2020; Rynek drobiu żywego – handel 2019/2020; Rynek mięsa drobiowego – handel I kwartał 2020/2021; Rynek drobiu żywego – handel I kwartał 2020/2021; Rynek jaj – ceny Polska; Rynek jaj – handel 2019/2020; Rynek jaj – handel I kwartał 2020/2021; Rynek jaj – ceny UE; Rynek materiałów paszowych.

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

 

  1. Utrzymywanie drobiu w systemach wolno wybiegowych – korzyści Oliwia Duszyńska-Stolarska
  2. Problemy mięsa in vitro w parlamencie europejskim Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  3. Higiena i zagrożenia mikrobiologiczne jaj Katarzyna Jankowska
  4. Dobrostan w intensywnej produkcji kurcząt rzeźnych Sebastian Wlaźlak, Kamil Kądziołka
  5. Biologia pleśniakowca lśniącego Joanna Marć-Pieńkowska
  6. Zwalczanie choroby zakaźnej u zwierząt - kilka porad dla hodowcy Przemysław Lech
  7. Kapłon – produkt ekskluzywny - historia oraz produkcja Jakub Urban, Damian Bień, Monika Michalczuk

 

Wykaz firm wyposażających fermy drobiu*
Wykaz producentów pasz dla drobiu*
Pisklęta produkcja, odchów, dystrybucja*

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

Kup ten numer - 9.50 zł  TUTAJ

Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Kapłon – produkt ekskluzywny - historia oraz produkcja

Jakub Urban1, Damian Bień2, Monika Michalczuk2

1Koło Naukowe Hodowców Zwierząt Gospodarskich przy WHBiOZ 

2Katedra Hodowli Zwierząt, Instytut Nauk o Zwierzętach, SGGW w Warszawie

 

Konsumenci coraz częściej, skłonni są zapłacić wyższą cenę za mięso drobiowe bardzo dobrej jakości i wyróżniające się pożądanymi walorami sensorycznymi. Poszukują oni produktów pochodzących od rodzimych ras kurcząt, odchowywanych w systemach ekstensywnych.

Zwalczanie choroby zakaźnej u zwierząt - kilka porad dla hodowcy

adw. Przemysław Lech1

 

Niezależnie, czy jest to grypa ptaków, ASF czy białaczka enzootyczna, postępowanie prowadzone przez Inspekcję Weterynarii jest w zasadzie takie samo w każdym przypadku wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt zwalczanej z urzędu. Z niepokojem można zaobserwować, że hodowcy, u których stwierdzono dane ognisko chorobowe, mają coraz częstsze problemy z organem, który to postępowanie prowadzi. Czynności prowadzone są wadliwie, uporczywie, na odszkodowania trzeba czekać coraz dłużej i są przyznawane w zaniżonej wysokości, a nierzadko kończy się całkowitą odmową wypłaty.

Biologia pleśniakowca lśniącego

Joanna Marć-Pieńkowska; UKW w Bydgoszczy

 

Pleśniakowiec lśniący (Alphitobius diaperinus Panzer), nazywany czarnym chrząszczem ściółkowym, pochodzi z krajów tropikalnych. Tam zamieszkiwał w glebie, pod korzeniami oraz pod korą drzew i w ściółce leśnej, a żywił się resztkami organicznymi pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Dobrostan w intensywnej produkcji kurcząt rzeźnych

Sebastian Wlaźlak, Kamil Kądziołka; UTP Bydgoszcz

 

Intensywna produkcja kurcząt rzeźnych, oparta jest na osiągnięciu wysokich wyników produkcyjnych, a jednocześnie bezpiecznego i wysokiej jakości jest mięsa drobiowego. Rosnąca świadomość konsumentów dotycząca zarówno warunków utrzymania, jak i systemów chowu drobiu wpływa na popularność produktów drobiarskich i pogłębia ciągłą dyskusję o możliwym doskonaleniu wszystkich czynników oddziałujących na zdrowie ptaków, a tym samym ich dobrostan.

Higiena i zagrożenia mikrobiologiczne jaj

Katarzyna Jankowska; Polska Akademia Nauk

 

Przed branżą jajczarską, podobnie jak przed producentami innych asortymentów żywności stoi obowiązek sprostania wszystkim wymogom, nakazującym zachowanie higieny produkcji, czego podstawą jest ochrona konsumenta.

Problemy mięsa in vitro w parlamencie europejskim

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

GFK Polonia przytacza dane, że w Polsce do listopada 2020 r. w ujęciu rocznym sprzedaż roślinnych zamienników nabiału wzrosła pod względem wartości o 44%, a 50% – ilościowo (Rzeczypospolita, 22/03/2021).

Utrzymywanie drobiu w systemach wolno wybiegowych – korzyści

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

W użytkowaniu mięsnym drobiu wyniki produkcyjne są uwarunkowane działaniem czynników genetycznych i środowiskowych. W stadach zarodowych w wyniku prowadzonych prac hodowlanych wartości cech użytkowych ulegają poprawie. W przypadku cech środowiskowych niezwykle istotny jest wpływ żywienia na produkcyjność zwierząt.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.