Strefa Drób

Hodowca Drobiu 10/2021

HD10.2021 okl

W numerze:

* Aktualności branżowe: Wylęgi piskląt; Rynki globalne - 41 tydzień; Ceny skupu drobiu rzeźnego; Miesięczne ceny rynkowe tuszek z kurcząt w krajach UE; Handel mięsem drobiowym; Ceny skupu i sprzedaży jaj; Miesięczne ceny rynkowe jaj w krajach UE; Handel jajami w okresie I-VII 2021 r.; Ceny materiałów paszowych; Centralne Targi Rolnicze; Polagra Premiery

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

 

  1. Żywienie 1-2 tygodniowych brojlerów składnikami rozpuszczonymi w wodzie Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
  2. Ostropest plamisty – jego właściwości prozdrowotne i zalety stosowania jako dodatku dla drobiu Marcin Różewicz
  3. Sorgo w żywieniu drobiu Joanna Marć-Pieńkowska
  4. Z myślą o drobiu... Katarzyna Markowska
  5. Jutro zaczyna się dziś! Innowacyjne technologie w zakładzie wylęgowym służące ochronie zdrowia piskląt Katarzyna Markowska
  6. Zagrożenia mikrobiologiczne produktów drobiarskich Sebastian Wlaźlak, Muhammed Şamil Açar
  7. Wady tuszek powstające na skutek niewłaściwych warunków chowu Bartosz Korytkowski
  8. Robaczyce kur niosek Agnieszka Wilczek-Jagiełło
  9. Kury w chowie przydomowym Teresa Skiba
  10. Sprawozdanie z przebiegu LXXXV Zjazdu Naukowego PTZ w Olsztynie pt. „Perspektywy i zagrożenia w hodowli i użytkowaniu zwierząt” Anna Wójcik, Sara Dzik
  11. Podsumowanie zrównoważonego rozwoju

 

Wykaz firm wyposażających fermy drobiu*
Wykaz producentów pasz dla drobiu*
Pisklęta produkcja, odchów, dystrybucja*

* wiadomości dostępne w wydaniu papierowym lub wydaniu online 

Kup ten numer - 9.50 zł  TUTAJ
Kup prenumeratę, dostaniesz gratis segregator i Katalog Firm Drobiarskich - 95 zł  TUTAJ

Podsumowanie zrównoważonego rozwoju

Wzorem minionych lat zorganizowaliśmy trzy akcje terenowe w ramach prowadzonej przez nas polityki zrównoważonego rozwoju.

Sprawozdanie z przebiegu LXXXV Zjazdu Naukowego PTZ w Olsztynie pt. „Perspektywy i zagrożenia w hodowli i użytkowaniu zwierząt”

Anna Wójcik, Sara Dzik; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Bioinżynierii Zwierząt

 

W dniach 23-24 września 2021 r. w Olsztynie odbył się jubileuszowy LXXXV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego pt. „Perspektywy i zagrożenia w hodowli i użytkowaniu zwierząt”. Zgłoszono 170 komunikatów naukowych. LXXXV Zjazd Naukowy PTZ rozpoczął obchody 100-lecia Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, które zostało założone w 1922 roku. Organizatorem wydarzenia było Olsztyńskie Koło PTZ, a współorganizatorami: Wydział Bioinżynierii Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz European Society for New Methods in Agricultural Research (ESNA).

Kury w chowie przydomowym

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 

 

Kury w przydomowym chowie są dobrym rozwiązaniem nie tylko na polskiej wsi, ale też na przedmieściach i działkach. Chów kur w warunkach przydomowych ma wieloletnią tradycję i znajduje się w nim blisko 25 milionów kur. Produkują one jaja na tzw. samozaopatrzenie, które pokrywa prawie 50% zaopatrzenia. Są to głównie stada liczące 10-20 sztuk, ale są również stada znacznie większe. Trzeba jednak wybrać odpowiednie rasy kur do tego chowu. Powinny się one charakteryzować m.in. dobrą zdrowotnością i odpornością na niekorzystne warunki środowiska. Muszą też dobrze wykorzystywać podstawowe pasze gospodarskie i żerować na wybiegu w okresie od wiosny do jesieni.

Robaczyce kur niosek

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Bez zbędnej przesady można powiedzieć, że problem robaczyc drobiu jest prawie tak stary, jak sama hodowla. Pasożyty przewodu pokarmowego to stosunkowo powszechny problem u drobiu, w tym także u kur niosek. Choroba jest jednak często niedoceniana przez hodowców, głównie z powodu tego, że robaczyce niezmiernie rzadko prowadzą do wzrostu liczby upadków w stadzie. Obecności pasożytów nie powinno się jednak lekceważyć – mogą one bowiem skutkować ograniczeniem produkcyjności ptaków lub obniżeniem ich odporności, a tym samym zwiększoną podatnością ptaków na choroby infekcyjne.

Wady tuszek powstające na skutek niewłaściwych warunków chowu

Bartosz Korytkowski

 

Powstające w cyklu produkcyjnym wady tuszek drobiowych są nieodłącznym elementem chowu ptaków. Ich pojawianie się ma w konsekwencji istotny wpływ na sprzedaż produktów drobiowych, zainteresowanie konsumentów i tym samym na opłacalność tejże produkcji. Znajomość tej problematyki pozwala na ewentualne przeciwdziałanie ich wystąpieniu lub też na minimalizację występowania tych wad tuszek.

Zagrożenia mikrobiologiczne produktów drobiarskich

Sebastian Wlaźlak1,2, Muhammed Şamil Açar1

1Katedra Hodowli i Żywienia Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich 

2AVIUM – Koło Naukowe WHiBZ PBŚ

 

Bezpieczeństwo mięsa drobiowego i jaj konsumpcyjnych jest bardzo ważnym elementem zrównoważonej produkcji żywności. Wszelkie zanieczyszczenia, które mogą wystąpić na produktach drobiarskich stanowią szereg zagrożeń dla zdrowia ludzi.

Jutro zaczyna się dziś! Innowacyjne technologie w zakładzie wylęgowym służące ochronie zdrowia piskląt

Katarzyna Markowska

 

Pod takim hasłem w dniach 16-17 września 2021 r. odbyła się konferencja zorganizowana przez firmę Cid Lines oraz Orion Pharma. Była to już VI Konferencja z cyklu SanHatch zorganizowana dla Wylęgarni i Producentów jaj wylęgowych. Konferencje ściśle dedykowane zakładom wylęgowym są rzadkością wśród wydarzeń branżowych, tym chętniej przedstawiciele tego sektora przyjechali na zaproszenie organizatorów. Radziejowice-Parcele na dwa dni zamieniły się w miejsce spotkań, wymiany doświadczeń i merytorycznej dyskusji na temat ochrony zdrowia piskląt.

Z myślą o drobiu...

Katarzyna Markowska

 

Najważniejsze aspekty prawidłowego żywienia, szanse i zagrożenia związane z chowem drobiu – oto główne zagadnienia przedstawione podczas konferencji na temat. „Komponenty paszowe dla drobiu – możliwości obecnych czasów”, która odbyła się w Górznie w woj. kujawsko-pomorskim. To kolejne spotkanie poświęcone produkcji zwierzęcej, które w ostatnich tygodniach zostało zorganizowane przez firmę Agrolok.

Sorgo w żywieniu drobiu

Joanna Marć-Pieńkowska; UKW w Bydgoszczy

 

Sorgo to roślina zbożowa wywodząca się z terenów północno- wschodniej Afryki. Należy do rodziny wiechlinowatych, jest rośliną jednoroczną, dnia krótkiego, o cyklu fotosyntezy typu C4. W krajach tropikalnych uprawiana jest na ziarno i zielonkę. Ocieplenie klimatu oraz coraz częściej pojawiające się okresy suszy powodują, że zainteresowanie uprawą tego zboża rośnie również w Polsce. Wydaje się, że uprawa sorga będzie miała zastosowanie wszędzie tam, gdzie ze względu na wysokie temperatury i niedobór wody, uprawa kukurydzy i pszenicy będzie mniej efektywna.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.