Wady mięsa drobiowego w nowoczesnym przemyśle drobiarskim

Katarzyna Łagowska, Elżbieta Bombik, Marcin Różewicz, Alina Janocha, Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce




Nowoczesny rynek drobiarski

    Przemysł drobiarski należy do najbardziej dynamicznie rozwijających się sektorów produkcji mięsa. Wynika to z dobrych perspektyw związanych ze stale rosnącą konsumpcją drobiu oraz ograniczeniem podaży wieprzowiny i wołowiny. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego opublikowanych w 2015 roku produkcja mięsa drobiowego wzrosła z 1445 tys. ton w 2011 r. do 1677 tys. ton w 2013 r., natomiast produkcja żywca wieprzowego w tym samym okresie spadła z 1544 tys. ton do 1415 tys. ton. Odnotowano także spadek produkcji wołowiny z 361 tys. ton w 201 r. do 341 tys. ton w 2013 r. Spożycie mięsa drobiowego w 2013 roku wynosiło w Polsce 1677 tys. ton i odznaczało się ponad 5% wzrostem w porównaniu z rokiem poprzednim. W tym samym roku spożycie wieprzowiny kształtowało się na poziomie 1367 tys. t, natomiast wołowiny 57 tys. t (GUS, 2015).   

Zaloguj się, aby zobaczyć.