Temperatura podczas inkubacji i w pierwszych dniach odchowu

Bartosz Korytkowski

Temperatura jest jednym z podstawowych czynników, które powinny podlegać stałemu monitoringowi na praktycznie każdym etapie produkcji drobiu. Wszelkie odstępstwa od dopuszczalnych norm zwłaszcza w trakcie inkubacji jak i w czasie pierwszych dni odchowu drobiu niosą za sobą niejednokrotnie katastrofalne skutki. Ptaki są organizmami stałocieplnymi o temperaturze ciała w zakresie od 40 do 42°C. Pomimo ewolucyjnego przystosowania do radzenia sobie z niektórymi zmianami warunków termicznych są one nadal bardzo wrażliwe na zmiany temperatury otoczenia. Wszelkie zmiany temperatury powodują zakłócenia pracy organizmu ptaka a bardzo często również nieodwracalne skutki dla zdrowia. Zdecydowanie mniej odporne na zmiany warunków termicznych są ptaki młode w porównaniu do osobników starszych. Równie niebezpieczne są także wszelkie wahania temperatury podczas procesu inkubacji. Mają one wpływ na jakość samego lęgu jak i zdrowie oraz kondycję wyklutych ptaków.

Zaloguj się, aby zobaczyć.