Strefa Drób

Hodowca Drobiu 8/2014

Wybrane choroby okresu około wylęgowego

Na przestrzeni XX i XXI wieku postęp technologiczny znacznie zwiększył możliwości wyprowadzenia zdrowego lęgu. Niewątpliwie pomocna w zapewnieniu optymalnych warunków wylęgu jest aparatura najnowszej generacji. Usprawnienia elektroniczne dotyczą przede wszystkim sprawnej wentylacji, pomiaru CO2 czy dezynfekcji ułatwiają hodowcy sprawne zarządzanie stadem.

 

Oliwia Duszyńska-Stolarska
Uniwersytet Technologiczno Przyrodniczy w Bydgoszczy

Wartość pokarmowa nasion bobiku

Bobik, zwany inaczej bobem pastewnym (Vicia faba minor), to roślina, która występuje pod jedną nazwą łacińską razem z bobem (Vicia faba major).

 

Anita Zaworska
Małgorzata Kasprowicz-Potocka
Marcin Hejdysz
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań
Fotografie: A. Zaworska

Profilaktyka i prewencja zakażeń dróg oddechowych – Wygraj walkę z przewlekłymi problemami fermowymi

Permanentnie występujące na fermach problemy z nieodpowiednią wentylacją, podwyższoną wilgotnością, nadmiernym zapyleniem, złej jakości ściółką, zbyt dużym zagęszczeniem ptaków, wysokim stężeniem szkodliwych gazów, infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi czy wirusowymi prowadzą do zaburzenia funkcjonowania dróg oddechowych.

Substancje o działaniu przeciwbakteryjnym w preparatach dla drobiu

Bakterie to wciąż jedne z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za choroby drobiu. Większość infekcji dotyczy układu pokarmowego oraz oddechowego. Gatunki bakterii o największej obecnie częstotliwości występowania na fermach drobiu to: Escherichia coli, Clostridium perfringens, Salmonella, Mycoplasma spp., a także bakterie z rodzaju Staphylococcus i Streptococcus. Dla większości lekarzy weterynarii, a także hodowców walka z infekcjami bakteryjnymi jest równoznaczna z użyciem antybiotyków. Ograniczenia, które wynikają z używania antybiotyków sprawiają jednak, że coraz większą uwagę kieruje się ku innym substancjom (zwłaszcza pochodzenia naturalnego) posiadającym właściwości przeciwbakteryjne, a przy tym nie działającym szkodliwie na zdrowie ludzi i zwierząt.

 

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Lublin

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.