Biologiczne bezpieczeństwo podstawą zdrowia drobiu

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS

 

W okresie jesienno-zimowym ponownie nasiliło się występowanie ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie Polski. W intensywnym i wielkotowarowym chowie drobiu, niezbędne jest stosowanie skutecznych programów bezpieczeństwa biologicznego. Programy te, są czynnościami zapobiegającymi lub ograniczającymi kontakt ptaków z chorobotwórczymi mikroorganizmami. Zaczynają się od izolacji fermy przed zarazkami spoza jej obszaru, obejmując następnie poszczególne pomieszczenia fermy. Na fermie przestrzegane są ogólne zasady higieny, stosowanie programów profilaktycznych szczepień, monitorowanie zakażeń oraz odkażanie dezynsekcyjne i deratyzacyjne. Wg Epp (2021), wdrażanie programów nie jest trudnym zadaniem, w porównaniu do uświadomienia ich znaczenia obsłudze fermy. Program biologicznego bezpieczeństwa. Celem biologicznego bezpieczeństwa jest ochrona zwierząt gospodarskich przed zakażeniem, ale musi być ona konsekwentnie stosowana, by była skuteczna. Racicot (2021), epidemiolog z Kanadyjskiej Agencji Kontroli Żywności i profesor Uniwersytetu w Montrealu, oraz profesor tegoż Uniwersytetu Vaillancourt, użyli kamer wideo w badaniach bezpieczeństwa biologicznego w 8 fermach drobiu w stanie Quebeck (Kanada). Rodzaj i częstotliwość popełnianych błędów sugerują brak zrozumienia stosowania biologicznej ochrony, a szkolenia z tego zakresu, uznano za poprawę sytuacji. W innym projekcie, Racicot i Vaillancourt wykorzystali znaczniki RFID (Radio-frequency Identification, systemy identyfikacji radiowej, takie jak używane w szpitalach), do porównania wyników uzyskiwanych w fermie niosek i u 8 kanadyjskich pracowników.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 1/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych