Ukraina odnotowuje nieznaczny wzrost produkcji indyków

Ukraina jest największym eksporterem drobiu na obszarze postsowieckim, a mimo to lokalne wielkie gospodarstwa rolne nadal są zainteresowane przede wszystkim hodowlą brojlerów i kur niosek. Produkcja indyków na Ukrainie pozostaje wąskim, niszowym segmentem reprezentowanym przez zaledwie kilkanaście firm przemysłowych. W rankingu największych krajów produkujących mięso z kurczaka w 2021 r. Ukraina zajmuje 15 miejsce z wielkością produkcji 1,38 mln ton. Kraj ten uplasował się na 6 miejscu na światowej liście dostawców kurcząt w 2021 r. z eksportem bliskim 400 tys. ton. Na Ukrainie znajduje się największy w Europie producent mięsa kurcząt brojlerów MHP oraz holding rolny Avangard, drugi co do wielkości producent jaj na świecie przed aneksją Krymu przez Rosję i początkiem konfliktu zbrojnego we wschodniej Ukrainie.  Jednak jeśli chodzi o produkcję indyków, statystyki nie są tak dobre. W 2020 roku Ukraina wyprodukowała 36 800 ton indyka, o 10% więcej w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, wynika z badania przeprowadzonego przez kijowską agencję konsultingową Ukraiński Klub Agrobiznesu. Chociaż wydajność produkcji pozostaje stosunkowo niska, w ciągu ostatnich kilku lat zaobserwowano jej wzrost. W latach 2017-2020 produkcja wzrosła o 41%. Wstępne dane statystyczne wskazują, że produkcja indyka na Ukrainie wzrosła w 2021 roku o 5-7%.  Stały wzrost produkcji indyków pomaga Ukrainie zmniejszać import tego gatunku mięsa. Klub Agrobiznesu oszacował, że w 2020 r. kraj sprowadził 7300 ton indyków, o 8% mniej niż w 2019 r. i o 36% mniej niż w 2017 r. Od czasu rozpadu Związku Radzieckiego Ukraina importowała indyka głównie z Rosji i Polski. Jednak od 2014 roku wiodącym dostawcą pozostaje Polska. W 2020 roku polskie firmy odpowiadały za 75% importu indyków na Ukrainę, czyli około 5500 ton. Według szacunków Klubu Agrobiznesu drugim co do wielkości dostawcą indyków są Węgry z 10%, a trzecim Wielka Brytania z 5% udziałem.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 2/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych