Włosi nie popierają spożywania mięsa wyhodowanego w laboratoriach

Pod koniec 2021 roku włoskie stowarzyszenie rolnicze Coldiretti (we współpracy z firmą Ixe) opublikowało wyniki przeprowadzonych badań ankietowych. Zapytano bowiem Włochów czy spożywaliby mięso drobiowe wyhodowane w laboratorium. 95% respondentów podało, iż by tego nie zrobiło. Tylko 5% osób badanych przyznało, że chętnie spróbowałoby mięsa z laboratorium. Według analizy Coldiretti i Ixe, 96% Włochów spożywa mięso średnio 2,7 razy w tygodniu. Włoscy konsumenci wierzą, że spożywanie odpowiedniej ilości mięsa, czy to czerwonego, czy białego, jest korzystne dla ich zdrowia. To przekonanie nie dotyczy jednak tzw. „kurczaka z probówki”. Na pytanie, dlaczego nie zjedliby mięsa wyhodowanego w laboratorium, 68% ankietowanych odpowiedziało, że nie ufa temu, co nie powstało drogą naturalną. 60% respondentów obawia się, że może to nie być dobre dla ich zdrowia.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych