Krótka historia o białku pochodzenia zwierzęcego w żywieniu drobiu

Sebastian Wlaźlak, Iwona Zaremba, Jakub Biesek; Katedra Hodowli i Żywienia Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, PBŚ

 

Poprawnie zbilansowana pasza jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na efektywność produkcji drobiarskiej. Białko, jako jeden z głównych składników paszy, stanowi budulec tkanki mięśniowej oraz gwarantuje utrzymanie homeostazy ptasiego organizmu. Po wielu latach od wprowadzenia zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych (MMK) w drugiej połowie 2021 r. dopuszczono możliwość użycia przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) w żywieniu drobiu. Zmiana ta gwarantuje nowe wyzwania dla producentów PAP, a także otwiera nowe możliwości na rynku paszowym, zwłaszcza w kontekście dotychczas dominującego źródła białka – poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS) oraz poszerza możliwości zagospodarowania odpadów z produkcji zwierzęcej. Białko w żywieniu drobiuBiałko jest podstawowym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Pełni w nim funkcję budulcową i strukturalną podczas tworzenia tkanki mięśniowej, układu kostnego i piór. Umożliwia ruch zwierzęcia poprzez kurczenie się białek miofibrylarnych (białka mięśni) oraz transport tlenu do każdej komórki organizmu (połączenie hemoglobiny z cząsteczką tlenu). Bierze również udział w mechanizmach obrony immunologicznej z uwagi na fakt, iż wiele komórek odpornościowych zbudowane jest z białek. Wszystkie polipeptydy składają się z pojedynczych aminokwasów (monomer), które mogą zostać wchłonięte w przewodzie pokarmowym ptaków, a następnie zagospodarowane we własnym organizmie. Lizyna i metionina należą do aminokwasów, których ilość dostarczana w paszy nie pokrywa w pełni zapotrzebowania ptaków, dlatego stosuje się ich syntetyczne odpowiedniki w celu uzupełnienia niedoborów. Ilość białka w paszy uzależniona jest od danego gatunku rośliny.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 4/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych