Jakość jaj w aspekcie wpływu genotypu oraz systemu utrzymania

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Politechnika Bydgoska

 

Jaja odgrywają ważną rolę w kształtowaniu codziennej diety wielu konsumentów. Poza ilością coraz częściej zwracamy uwagę na ich jakość. Jest ona pochodną wielu czynników, które dzielimy na środowiskowe oraz genetyczne. Jakość najczęściej jest oceniana pod kątem poziomu cholesterolu, koncentracji witamin oraz kwasów tłuszczowych w żółtku. Natomiast dla konsumentów istotną cechą jest niewątpliwie barwa żółtka. W ostatnich latach w społeczeństwie narasta przekonanie, iż alternatywny system chowu ma wpływ na produkcję zdrowszych produktów o wyższej jakości niż w przypadku tych które pochodzą z wysokotowarowych ferm. Wpływ systemu utrzymania na jakość jajWiele badań wskazuje, iż produkcyjność jest zależna od genetycznych aspektów czyli zestawów genetycznych ras rodzimych oraz ras komercyjnych. Ponadto system utrzymania również ma znaczenie w kształtowaniu cech jakościowych pozyskiwanych produktów. Badania prowadzone w Instytucie Zootechniki mające na celu uwidocznić najistotniejsze aspekty optymalizacji warunków chowu w kontekście produkcyjności kur potwierdziły istotność jego wpływu. Najlepsze wyniki produkcyjne mierzone m.in. przeżywalnością w stadzie uzyskały kury utrzymywane na ściółce przy niskiej gęstości obsady. Miały one ponadto dostęp do wybiegów. Jaja pozyskane od tak chowanych osobników posiadały większą masę całkowitą oraz większą masę żółtek w porównaniu z jajami pozyskiwanymi od kur z chowu konwencjonalnego. Wykazano ponadto szereg korzystnych zmian w obrębie skorupy jaj pozyskanych od kur z systemu ściółkowego.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 7/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych