Strefa Drób

Cargill & GPR BAKSS – wspólne wartości łączą biznes

Pod koniec września br. w pięknym zakątku Polski, Zameczek Myśliwski Promnice, odbyła się celebracja 12 lat współpracy firmy Cargill Poland Sp. z o. o, uznanego producenta pasz w Polsce z Grupą Producentów Rolnych BAKSS.

 

 

 


Biznes nie polega tylko na tym „by brać i płacić” – to budowanie relacji, to jakość, partnerstwo i uczciwość.


„Nasza współpraca jest na najwyższym poziomie (…). Wyniki produkcyjne  z roku na rok są coraz lepsze.” - argumentuje wybór partnera biznesowego Krzysztof Szatan, członek GPR BAKSS. Podobnie na temat współpracy wypowiada się Wiesław Ilków, Dyrektor ds. Sprzedaży Bezpośredniej Cargill: „Uważam, że możemy na siebie liczyć. Jesteśmy razem w czasach, kiedy biznes idzie dobrze, ale  też w momentach, kiedy przychodzi załamanie koniunktury. Dopełnieniem naszych relacji są okazjonalne spotkania w trakcie, których świętujemy istotne daty czy wydarzenia związane z naszą współpracą.”
GPR BAKSS w regionie Polski południowej jest jednym z największych producentów brojlera kurzego. Nazwa BAKSS związana jest z pierwszymi literami imion pięciu członków grupy: B-Beata Szatan, A-Aleksandra Szatan-Świstek, K-Krzysztof Szatan, S-Stanisław Ciepał, S-Szczepan Szatan.  Obecnie grupa posiada pięć ferm drobiu w miejscowościach:  Harbułtowice, Hadra, Reczki, Przeciszów oraz Sadów. Aktualny potencjał produkcyjny to ok. 680 tysięcy sztuk brojlera kurzego na rzut.


Członkowie grupy to bardzo dobrzy gospodarze. Obiekty produkcyjne reprezentują wysoki standard techniczno-produkcyjny, zawsze po zakupie są kompleksowo modernizowane.  Oprócz ferm drobiu właściciele są w posiadaniu  Zakładu Drobiarskiego Algas w Dąbrowie Górniczej, prowadzony jest tam się ubój i rozbiór brojlera kurzego. To nowoczesny zakład z wydajnością uboju ok. 4,5 tysiąca sztuk na godzinę. Firma współpracuje z najlepszymi odbiorcami mięsa w regionie, w tym z największymi sieciami handlowymi w Polsce, jak Tesco czy Auchan. Jednak aktywność grupy to nie tylko fermy i ubojnia. Osoby związane z GPR BAKSS są również właścicielami Zakładu Papierniczego w Jaroszowcu, Stadniny Koni Udórz oraz produkcji roślinnej prowadzonej na ponad 300 ha ziemi. 


Dzięki wieloletniej, lojalnej współpracy z firmą Cargill Poland, Grupa Producentów Rolnych BAKSS uzyskała status preferencyjnego odbiorcy. Wiąże się to z bardzo indywidualnym podejściem do tego Klienta, mówi o tym Piotr Domeradzki, Dyrektor ds. sprzedaży w firmie Cargill:
„Współpraca z takim Klientem, to dla całego zespołu duże wyzwanie i zarazem prestiż. Dostarczamy na fermy zindywidualizowane mieszanki paszowe – linia personalna dostosowana do warunków panujących na danej fermie. Mieszanki pełnoporcjowe podlegają ścisłemu monitoringowi parametrowo-surowcowemu. Idąc dalej mamy na fermach wprowadzony pakiet zootechniczno-weterynaryjny, jak również system monitorowania zdrowotności stada.”


Zadaniem tych, często finezyjnych narzędzi i wspólnych działań, jest ciągły wzrost wyników produkcyjnych na wszystkich fermach. „Współpraca z odpowiednimi ludźmi zawsze procentuje.”- podsumowuje Krzysztof Szatan. „Jesteśmy stabilną firmą, która wie dokąd zmierza, analizujemy, wyciągamy wnioski i podejmujemy decyzję  -  bo współpracować to nie znaczy tylko brać i płacić. My potrzebujemy Partnerów. Chcemy spać spokojnie.”- dodaje.
Dobór partnerów biznesowych przez grupę BAKSS, jest bardzo wyselekcjonowany. Stawia ona na jakość, partnerstwo i uczciwość. „U nas wszystkie osoby: dyrektorzy, kierownicy, obsługa reprezentują wysoki standard, również w obszarze etycznym. Firmy, z którymi współpracuję  wiedzą, czego mogę się spodziewać. Gdyby było inaczej  nie mógłbym później tym ludziom spojrzeć w oczy.”- argumentuje pan Krzysztof i podkreśla, że prowadzenie biznesu nie byłoby możliwe bez doboru odpowiednich ludzi: „Jednostka nigdy niczego sama nie zrobi.”- wyjaśnia.

 

Zasobem GPR BAKSS jest doświadczony zespół produkcyjny. Przykładem takiej osoby jest Pani kierownik Beata Kansy, pracująca na fermach drobiu od początku działalności drobiarskiej firmy. Dużym zaangażowaniem wykazują się też młodsi stażem: Paweł Klich i Marcin Matyja. Pod czujnym okiem kierowników ferm, wprowadzane są wspólnie ustalone działania. Pani Janina Partyka, która pracuje jako kierownik na fermie w Reczkach podkreśla, że dobór współpracowników, to niełatwe zadanie: „Każdy pracownik w produkcji zwierzęcej oprócz przygotowania zawodowego musi mieć jeszcze to „coś”- pewną wrażliwość, wyczucie, umiejętność spojrzenia.” Nie wystarczy więc wejść na halę i odpracować swoje. Trzeba umieć słuchać, wyczuwać i przewidywać.
Biorąc pod uwagę dzisiejszą różnorodność i konkurencyjność na polskim rynku, kilkunastoletnia współpraca między Firmą Cargill Poland z Grupą Producentów Rolnych BAKSS to naprawdę duże osiągnięcie. „Każdy dzień, miesiąc czy rok pokazuje, co nas łączy -pielęgnujemy ten obszar, ale też i co nas różni - słuchamy wtedy Klienta, uczymy się od niego po to, żeby jeszcze bardziej zrozumieć i zaspokoić jego potrzeby.”- podsumowuje dyrektor Wiesław Ilków.


© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.