Strefa Drób

Hodowca Drobiu 11/2013

Kokcydioza zachorowania i metody kontroli

Kokcydioza, choroba pasożytnicza kurcząt, pozostaje jednym z najbardziej powszechnych i najpoważniejszych problemów, z jakimi zmagają się producenci kurcząt. Pasożyty rozmnażają się w przewodzie pokarmowym powodując uszkodzenia tkanek, które mogą prowadzić do objawów klinicznych (biegunka, zaburzenie zdrowotności układu pokarmowego i upadki) lub podklinicznych (spadek wydajności) choroby. Ze względu na krótki cykl życiowy tych pasożytów i ich zdolność do przeżycia poza organizmem ptaka, kokcydioza w praktyce obecna jest w każdym stadzie drobiu. W celu zminimalizowania uszkodzeń powodowanych przez te pasożyty standardowo podejmuje się działania zapobiegawcze, takie jak stosowanie kokcydiostatyków w paszach. W niniejszym artykule przeprowadzono przegląd chorób powodowanych przez kokcydia i stosowanych środków zapobiegawczych obecnie dostępnych na rynku.

 

Jakość mięsa gęsiego – tradycje spożywania

Polska jest aktualnie największym w Europie  producentem gęsi (głównie na niemiecki rynek). Gęsi białe kołudzkie owsiane, zdrowo żyjące – są najlepsze. Jednakże gęsina będąca mięsem bardzo smacznym i wykwintnym pozostaje ciągle mało popularna w Polsce.

 

Skuteczna dezynfekcja w zwalczaniu Salmonelli

Pałeczki Salmonelli sieją popłoch. Współczesne przepisy robią zeń niemal demona, a sprawa jest łatwa do opanowania, jak się wie, jak?! Pałeczki Salmonelli są łatwe do zniszczenia. Jednak niewielki błąd może zniweczyć cały zabieg. Jeżeli pamiętacie Państwo moje wcześniejsze teksty o myciu i dezynfekcji, znajdziecie tutaj wiele analogii w innym, konkretnym ujęciu.

 

Tagi:
© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.