Wpływ stresu przedubojowego na jakość mięsa drobiowego

Mięso drobiowe, ze względu na krótki cykl produkcyjny i tym samym niższe koszty produkcji, w porównaniu z mięsem dużych zwierząt rzeźnych, staje się coraz bardziej popularne. Dynamika wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego jest duża. Jednak współczesne technologie produkcji zwierzęcej stwarzają wiele sytuacji stresujących, a oddziaływanie stresorów na organizm ptaków stymuluje powstawanie wad mięsa. Na jakość mięsa drobiowego mogą wpływać takie czynności przedubojowe jak: głodzenie przedubojowe, chwytanie, załadunek, transport i ogłuszanie zwierząt. Już zmiana otoczenia powoduje, że ptaki odczuwają strach, a ten jest głównym czynnikiem stresowym, mogącym powodować pogorszenie jakości tuszek. Szczególnie małą odporność na tego rodzaju stres wykazują indyki. Powstałe, w wyniku oddziaływania stresorów, wady mięsa, obniżają jego wartość technologiczną i są przyczyną strat dla hodowców drobiu.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.