Zastosowanie niekonwencjonalnych komponentów paszowych w żywieniu drobiu – szarłat (Amaranthus sp.)

Amarantus jest rośliną starszą od kukurydzy. W czasach Inków i Azteków uznawano ją za roślinę świętą. Z mąki amarantusowej wypiekano placki, które miały dodawać siły i męstwa wojownikom. Sporządzano z niej także, rytualne podobizny bóstw, do których dodawano krew jeńców wojennych i składano je w ofierze. W czasie najazdu konkwistadorów, jeden z oddziałów wpadł w zasadzkę i został poświęcony na ołtarzu ofiarnym. Wśród ofiar, był zakonnik-przyjaciel ówczesnego papieża. Król hiszpański nakazał zniszczyć wszelkie uprawy tej „diabelskiej rośliny”, wskutek czego szarłat utrzymał się jedynie wysoko w górach, gdzie nie mogło dotrzeć wojsko (Artyszak, 1995).

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.