Zarządzanie żywieniem w reprodukcyjnym stadzie kur mięsnych

Zarządzanie stadem reprodukcyjnym kur mięsnych, staje się coraz bardziej skomplikowane ze względu na stały postęp hodowlany i malejące możliwości wpływania na utrzymanie normalnych relacji między kogutami a kurami. Nowoczesne linie kur mięsnych, wyróżniają się dużą zdolnością odkładania tkanki mięśniowej. Chcąc uzyskać określona masę ciała (MC) ptaków, należy ją ściśle monitorować, a ptaki tak żywić, by osłabić genetycznie uwarunkowane szybkie tempo wzrostu z równoczesnym zapewnieniem maksymalnej produkcji jaj wylęgowych. Spadkowi zdolności reprodukcyjnej starzejących się kogutów, może towarzyszyć zmniejszone spożycie paszy lub nadmierny przyrost masy ciała. Aby uzyskać optymalną produkcję piskląt, należy określić właściwy związek między poziomem żywienia ptaków, a wynikami ich rozrodu.

 

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.