Strefa Drób

Hodowca Drobiu 5/2013

Mutacje genowe wpływające na cechy mięsne ptaków użytkowych

Mięso drobiowe ze względu na swoje liczne zalety cieszy się ogromną popularnością wśród konsumentów. Walory dietetyczne związane z niski poziom cholesterolu stanowią niewątpliwie zaletę wpływającą na fakt, iż po drób sięga coraz większa liczba dbających o zdrowie konsumentów. Rosnąca popularność mięsa drobiowego skłania producentów do nieustannej poprawy jakości produktu. Zwłaszcza, iż trendy nowoczesnej dietetyki promują produkty o obniżonej zawartości tłuszczu.

 

Tagi:

Warunki klimatyczne na fermie pod stałym nadzorem

Stały nadzór nad czynnikami środowiska bytowania drobiu jest podstawą sukcesu współczesnego hodowcy a zapewnienie zwierzętom właściwego dla nich środowiska życia przekłada się bardzo często na bardzo dobre efekty produkcji.

 

Tagi:

Profilaktyka kokcydiozy w stadach drobiu

Czynnikiem etiologicznym kokcydiozy są pierwotniaki z rodzaju Eimeria. W wielkotowarowej produkcji drobiarskiej, przede wszystkim w chowie ściołowym, kokcydioza nadal przysparza problemów i jest przyczyną ogromnych strat.

 

Jakość żywca dostarczanego do zakładu

Silne czynniki stresogenne, których działanie przypada w ostatnich godzinach przed ubojem ptaków, wpływają w znacznym stopniu na jakość mięsa drobiowego. Głodzenie przedubojowe, chwytanie, załadunek, transport, wyładunek, zawieszanie na linii ubojowej i ogłuszanie, wpływa głównie na wartość pH mięsa (im jest ono wyższe, tym ciemniejsza jest barwa mięsa i odwrotnie, skrajnie wysokie wartości pH – mięso ciemnoczerwone, suche i twarde – DFD, a skrajnie niskie – mięso blade, miękkie i wilgotne – PSE).

 

Ptaki są organizmami stałocieplnymi, co jest uwarunkowane odpowiednim przebiegiem procesów metabolicznych. Temperatura ciała ptaków, rozumiana jako odczuwalna temperatura powierzchni ciała, wynosi około 41,5°C (średnio) i może wahać się przedziale plus/minus dwóch stopni (np. temperatury narządów wewnętrznych jak wątroby, odcinków układu pokarmowego czy ośrodkowego układu nerwowego mogą być wyższe), temperatury kończyn – niższe.

 

Skuteczne metody walki ze stresem cieplnym

Przed hodowcami okres, w którym ptaki narażone są na stres cieplny. Firma BioPoint podpowiada, jak poradzić sobie z tym problemem i jakie zastosować preparaty, by wynik produkcyjny nie był zagrożony.

 

Tagi:

Białko mięsa drobiowego

Mięso jest istotnym źródłem wysokowartościowego białka zwierzęcego. W krajach rozwijających się, o wysokim stopniu urbanizacji, mięso stanowi podstawę stosowanej diety. Jest to niewątpliwie efekt wzrostu zamożności konsumentów, którzy spożywają coraz więcej produktów mięsnych rocznie. Według prognoz, globalna produkcja mięsa ma wzrosnąć ponad dwukrotnie, z 229 mln. ton w latach 1999-2001 do 465 mln ton w 2050 r. Wśród różnych rodzajów mięsa, mięso drobiowe odgrywa kluczową rolę i stało się produktem masowo nabywanym przez konsumentów na całym świecie, w różnych jego rejonach, o różnym poziomie zamożności.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.