Po skandalu z koniną możliwy z mięsem drobiowym!

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS – Warszawa



Mimo, że branża drobiarska jest słusznie dumna z powodu taniej produkcji wysokiej jakości białka zwierzęcego, to jednak narażona jest na różne niebezpieczeństwa. Koninę dlatego wykorzystano jako zamiennik wołowiny, bo jest od niej o wiele tańsza, podobnie zresztą jak mięso kurcząt brojlerów. Ostatnie badania przeprowadzone w Europie wykazały, że nie tylko konina była substytutem wołowiny, ale również mięso kurcząt znaleziono w takich produktach, w których go nie powinno być (Clements, 2013). Pod koniec lutego br., do Rosji dowieziono samochodami, wyprodukowane w Austrii parówki, w których Rosyjska Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego, badaniami genetycznymi stwierdziła nie tylko DNA koni, ale także drobiu i soi.

Zaloguj się, aby zobaczyć.